Mikliánné Kollarics Tünde

                                           Az együttes menedzsere, az alapítvány képviselője

 

    Tóth Tibor János

                                                        Művészeti vezető

Gyermek korom óta táncosnak készültem, bár elég viszontagságos úton jutottam el idáig. Eredetileg vas-és fémszerkezet lakatosként végeztem Dombóváron, szülővárosomban. Munka mellett esti tagozaton érettségiztem. Elsőként a szakmámban dolgoztam, majd voltan én óvodai udvaros és karbantartó, kötelezően sorkatona, az amerikai katonák mellett konyhai kisegítő, asztalos mellett segédmunkás, nevelőotthonban nevelő. Csak most kezdek rájönni, hogy ez a szakasza az életemnek milyen hasznos tudománnyal gazdagította életem.

Míg a munka szükséges része az életemnek, a tánc maga az életem!

        Akitől tanultam mára legjobb barátom és kollégám lett. Középiskolásan felvételt nyertem az Állami Néptáncegyüttes utánpótlásába, melyet akkori családi helyzetem miatt nem tudtam vállalni. Időközben egy néptáncoktatói tanfolyamot elvégeztem, majd nagy álmom is valóra váltottam, elvégeztem a Táncművészeti Főiskola Néptánc Pedagógus szakát (1999-2003).

Több táncegyüttes munkájában vettem részt, mint táncos, mint oktató, vagy koreográfus: Kapos Táncegyüttes (Dombóvár, 1986-1993), Cécó Gyerektánccsoport (Simontornya, 1992-94), Kaposvár Táncegyüttes (1993-1999), Kaposfői Hagyományörzők (1998-2008), Roxinház (Kaposvár 2000-2013), Buzsáki Hagyományörzők (2007-2008) az Ördöngös Táncegyüttes életében pedig 2000 óta vagyok jelen. 

A Lengyeltóti iskolában nemcsak néptáncot és folklórismeretet, hanem tánc és drámát, valamint népi gyerekjátékot is tanítottam. Jelenleg a városban működő Ördöngös Táncegyüttes művészeti vezetője vagyok.

Szerencsésen elmondhatom magamról, hogy hobbym a hivatásom, azaz éjjel-nappal táncolok. De ha mégsem, akkor ócska bútorokat újítok fel párom örömére, akivel 1992 óta táncolunk együtt, és közösen alkotunk-oktatunk. Jelenleg Kaposmérőben élünk  két kisfiúnkkal. Mindannyiunk nagy közös célja, hogy az általunk megérintett gyerekek és „fölnőttek” ne csak éjlék, hanem élvezzék is az életet!

 

       Varga Inci

                                             Vezető-, és koreográfustárs

A tánccal először 1991-ben találkoztam, gimnazista koromban a dombóvári Kapos Táncegyüttesben. Akkor még nem gondoltam, hogy a tánc életem fontos részévé fog válni. Azt hiszem, amikor szülővárosomban, a Tolna megyei Simontornyán, elkezdtünk gyerekek tanításával foglalkozni párommal és megalapítottuk a simontornyai Cécó Tánccsoportot már sejtette, hogy valamilyen módon mindig az oktatás és a művészet körül forognak majd a mindennapjaim.

A gimnáziumi tanulmányaim után a kaposvári Csokonai Vitéz Mihály Tanítóképző Főiskolán angol szakirányú tanítóként végeztem. A diplomám megszerzése utána a főiskola gyakorló iskolájában tanítottam kisiskolás és gimnazista tanulókat, valamint a főiskolás hallgatók szakmai gyakorlatát vezettem. Második diplomám angol bölcsész szakon végeztem, miközben egy évet töltöttem Londonban. Jelenleg területfejlsztéssel foglalkozom a Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökségnél, tervező menedzserként, oktatásfejlesztés és kulturális szakterületen.

Míg munkám kapcsán az oktatás elméleti és fejlesztési oldalához kötődöm, addig szabadidőmben a gyakorlati oldal domborodik. Hobbim a tánc és a táncoktatás. Tanító szakos hallgatóként Kaposvárra kerülve a Kaposvár Táncegyüttesben táncoltam. A Kaposvár Együttes feloszlását követően, a kaposvári Roxinház tánckarában táncolok, melynek alapító tagjai közé is tartozom. Ezzel párhuzamosan párommal, Tóth Tiborral, egykori tánctanárunkkal és feleségével Felleghajtó Kamaraegyüttes néven egy kis "tánquaertettet" alakítottunk.

Tiborral gimnazista korunk óta ismerjük egymást, s azóta mindent, ami tánccal kapcsolatos együtt csinálunk, legalábbis valamilyen mértékben mindig ott van egyikőnk a másik mellett vagy mögött. Így voltam a Kaposfői Hagyományörző Együttes egyik vezetőtársa, jelenleg pedig az Ördöngös Táncegyüttes szakmai vezetőtársa, és koreográfustársa. Meg kell vallanom, hogy ez a feladat szívemnek igen kedves, mert az Ördöngös gyerekekkel együtt megélt élmények és az elért sikerek, megérik a befektetett energiát. Bízom abban, hogy sikerül átadnom az Ördöngösöknek a tánc és a művészetek iránti szeretetet és alázatot, s majd felnőttként jó érzéssel gondolnak vissza életük Ördöngös éveire. A legboldogabb pedig akkor lennék, ha leendő gyermekeik életére is hatással lenne.

 

 

vissza